Friday, May 23, 2008

Kek Brownies Kukus































Bahan-bahannya :


(A)120 gm coklat masakan

170 gm minyak masak

(B)130 gm tepung gandum

50 gm serbuk koko

1/2 sudu teh serbuk penaik

(C)5 biji telur

200 gm gula kastor

10 gm ovalette

1/2 sudu teh esen vanila

3 sudu besar susu pekat manis


Cara Membuatnya :

1. Cairkan coklat masakan di dalam periuk secara double-boiler.

Apabila coklat telah cair, masukkan minyak masak dan gaul sebati.

Angkat dan sejukkan.
2. Ayak tepung gandum, serbuk koko dan serbuk penaik. Ketepikan.
3. Satukan telur, gula dan ovalette dalam mangkuk pengadun dan putar hingga pekat dan gebu.
4. Masukkan tepung yang telah diayak tadi diikuti dengan coklat cair yang telah sejuk.

Gaul sebati. Masukkan esen vanila dan susu pekat.Gaul rata.
5. Sediakan tin bulat 8 inci digriskan dan lapik kertas serap minyak.
6. Tuangkan adunan dan kukus 45 minit hingga masak.

Tutup periuk kukus dengan tuala nipis agar air wap tidak menitik pada kek.


Coklat Ganache :


100 gm susu segar/UHT
300 gm coklat masakan, dicincang kecil-kecil
30 gm mentega



Cara Membuatnya:


1. Panaskan susu hingga mendidih.
2. Padamkan api dan masukkan coklat masakan.Kacau hingga coklat cair.
3. Masukkan mentega dan kacau lagi hingga ia sebati.
4. Sejukkan 2 jam supaya ia pekat dan tuangkan atas kek. Hiaskan.

1 comment:

Anonymous said...

mcm sedap je resipi.. nak try t... tQ share resipi kat cni... =)