Saturday, May 17, 2008

KEK KAROT WALNUT

Bahan-bahan

2 cawan tepung naik sendiri
1/2 sudu teh serbuk kayu manis
1/4 sudu teh serbuk buah pala
1/8 sudu teh serbuk bunga cengkih
1/2 cawan Nestum
2/3 cawan walnut (cincang kasar)
2 sudu teh kulit oren
200gm mentega
1/2 cawan gula perang
2 biji telur
1/2 sudu teh esen vanilla
1/3 cawan susu segar
2 cawan parutan karot

Cara membuatnya

1. Ayak dan campurkan tepung bersama serbuk kayu manis, buah pala, bunga cengkih.
2. Campur Nestum, walnut, kulit oren dan ketepikan.
3. Pukul mentega dan gula hingga sebati.
4. Masukkan telur satu persatu dan pukul adunan.
5. Tambahkan esen dan masukkan campuran tepung dengan susu segar berselang seli. Pukul sebati.
6. Masukkan parutan karot dan bakar pada 180 darjah selama 30-35 minit.
7. Biarkan sejuk dan boleh hidang bersama aiskrim vanilla.

No comments: