Bahan A:
100 g tepung naik sendiri
1/2 camca teh soda bikarbonat
1/2 camca teh serbuk penaik
1 sudu teh essence vanilla
50 ml minyak jagung
4 kuning telur
60 g gula halus
30 g serbuk koko
100 ml susu segar perisa coklat disuamkan dan disatukan dengan serbuk koko
Bahan B:
4 biji putih telur
120 g gula halus
1/2 camca teh tar-tar krim
Cara-cara:
1. Pukul kuning telur dan masukkan gula, pukul lagi sehingga kuning telur menjadi sedikit putih.
2. Masukkan minyak masak dan pukul (jangan lama).
3. Masukkan campuran susu dan coklat.
4. Kemudian masukkan tepung yang telah dicampur dengan baking powder dan soda bikarbonat. Gaul sebati dan ketepikan.
5. Pukul putih telur sehingga separuh kembang, masukkan sebahagian gula dan diikuti tar-tar krim. Terus memukul dan masukkan baki gula. Pukul sehingga menjadi maringue yang kental.
6. Masukkan maringue ke dalam adunan kek (n0 4) dan kaup balikkan sehingga rata. Jangan terlebih gaul.
7. Tuang adunan ke dalam acuan chiffon yang telah di alas dasarnya dengan kertas minyak dan disapu dengan mentega.
8. Bakar pada suhu 180 darjah celcius sehingga masak ( lebih kurang 45 min).
Monday, October 20, 2008
Kek Sifon Coklat lembab (Moist Chocolate Chiffon)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment