Sunday, December 14, 2008

Tatlet Buah-buahan

Bahan-bahan

Kulit

250 g pastri rapuh bergula
100 g coklat buku (dicairkan)

Kastard

1 cawan krim putar
buah-buahan dalam tin (pir,pic,nanas)
buah-buahan segar ( anggur hijau, anggur hitam, kiwi dan strawberi)
1/2 cawan glis aprikot
kepingan badam (dikeringkan di dalam ketuhar)

Kaedah menyediakan

1. Canaikan doh setebal satu per lapan inci dan alaskan tin tat kecil. Cucukkan permukaan doh dengan garpu ( untuk mengelakkan daripada menggelembung). Rehatkan doh selama 10 minit sebelum membakar.
2. Aturkan tin tat di dalam dulang pembakar dan bakar di dalam ketuhar bersuhu 190 darjah celcius selama 15-20minit. Sejukkan selama 10 minit dan keluarkan dari tin sebelum mengisi dengan krim pastri dan buah-buahan.
3. Buah-buahan dalam tin dituskan airnya dan dipotong nipis.
4. Berus sedikit dengan coklat cair dipermukaan kulit tat. paipkan sedikit krim dan aturkan buah-buahan menutupi krim ( gunakan berus pastri).
5. Hias tepi tat dengan kepingan badam dan glis engan glis aprikot.

* Kulit pastri tidak akan lembab jika diberus dengan coklat cair.

No comments: